Популярные сообщения

пятница, 27 января 2012 г.

Ідеологізація культури - прагнення поставити культуру на службу певних соціальних груп, класів та інших спільностей.
Після встановлення радянської влади почалися так звані соціалістичні перетворення в усіх сферах життя українського суспільства. Не обминули вони і культуру. Правлячий режим добре розумів, що культура може стати важливим чинником у подальшій політичній боротьбі. Радянське керівництво вважало за доцільне поширювати здобутки загальнолюдської культури, але надавало їм ідеологічного забарвлення.
У 1919 р. на значній частині українських земель було встановлено радянську владу. Освітню справу очолив Народний комісаріат освіти. Основна його діяльність була направлена на перетворення шкільних закладів різних типів, зокрема приватних гімназій та ліцеїв на стандартизовану державну установу з семирічним навчанням – «єдину трудову школу», яка мала поширення в радянській Росії. Навчання у такій школі проголошувалося в два ступені: перший – охоплював дітей віком з 8 до 13 років (чотири класи), другий – з 14 до 17 років (три класи). Особливий наголос робився на трудовому характері навчально-виховного процесу, поєднанні навчання з продуктивною працею. Після закінчення семирічки діти могли продовжити навчання у професійно-технічних школах і технікумах.

Як ви вважаєте чому більшовики так обережно ставилися до розвитку культури в Україні? 

2 комментария:

Олена комментирует...

Гадаю бiльшовики цiлком не безпiдставно так переймалися розвитком укр. культури, адже це могло призвести до нац.вiдродження та рiшучих дiй з боку укр. громади

Yanuska комментирует...

Згодна з Оленою. а ще стрімкий та безосновний розвиток культури привернув би увагу більшої кількості людей, які цінували колишню культуру, в наслідок чого наростало б протистояння.