Популярные сообщения

воскресенье, 22 января 2012 г.

Саксаганський Панас Карпович,життя та творчість.



Саксаганський Панас Карпович (справжнє Прізвище — Тобілевич)

Український актор і режисер, театральний діяч

Народився 15 травня 1&59 р. в с. Кам'яно-Костувате на Миколаївщині. Брат І. Карпенка-Карого, М. Садов­ського, М. Садовської-Барілотті. Навчався в Єлизаветградській реальній школі. У 1875 р. грав в аматорському гуртку М. Кропив- ницького. З 1878 р. — на військовій службі. У 1880 р. після закінчення юнкерської школи в Одесі дістав призначення в піхотний полк у Миколаєві. Тут познайомився з композитором П. Ніщинським, автором відомих «Вечорниць».

У 1883—1909 рр. співробітничав із М. Садовським, І. Карпен- ком-Карим, М. Старицьким та М. Кропивницьким. Гастролю­вав по Україні, Росії, Молдавії, Білорусії, Польщі. З 1890 по 1898 р. — режисер у власній трупі «Товариство російсько-мало­російських артистів під керівництвом П. Саксаганського». В 1907-1909 рр. очолював «Товариство українських артистів». Один з організаторів театру корифеїв.

У 1910—1915 рр. проживав у Києві, гастролював по Україні й Росії у складі українських труп Т. Колісниченка та Ф. Свєтлова. У 1912 р. разом із М. Заньковецькою докладав зусиль до створення Українського художнього театру в Києві.

У1918 р. заснував у Києві Народний театр, на базі якого 1922 р. було утворено Український драматичний театр (з 1923 р. — ім. М. Заньковецької, нині Львівський драматичний театр ім. М. К. Заньковецької). У цьому театрі працював з перервами до 1932 р.


Виконував ролі Івана Барильченка («Суєта» І. Карпенка-Ка­рого), Шельменка («Шельменко-денщик» І. Квітки-Основ'яненка), Франца Мора («Розбійники» Ф. Шиллера) та ін.

Серед найкращих ролей П. Саксаганського — Возний («На­талка Полтавка» І. Котляревського), Стецько («Сватання на Гончарівці» І. Квітки-Основ'яненка), Карась («Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського), Назар («Назар Стодоля» Т. Шевченка).

Поставив спектаклі «Розбійники» Ф. Шиллера (1920), «Отелло» У. Шекспіра (1926). Вперше в історії українського театру запропонував план постановки вистави.

У 1936 р. був удостоєний звання народного артиста СРСР.

Написав кілька праць з акторської та режисерської май­стерності («Театр і життя», «Як я працюю над роллю», 1932).

Свої спогади про розвиток українського театрального ми­стецтва виклав у книжці «З минулого українського театру».

3 комментария:

Олена комментирует...

все э таки цiкаво читати про вiдомих та значущих людей, якi прославили нашу країну...це стимулюэ)))

Viktoria Gorka комментирует...

Так, стимулює до кращого! Це дуже гарний приклад для наслідування.

Yanuska комментирует...

Зроблений великий внесок у театральне мистецтво, який, мені здається, цінний і досі